Rätt focus
I januari ska jag åka till Nairobi, Kenya, med en grupp unga människor som är involverade i Diakonia. Vi ska på det sjunde World Social Forum (WSF), vars tema i år är ”People´s Struggles, Peoples Alternatives”, och sen ska vi besöka nån partner organisation till Diakonia vid Viktoria sjön. En av tjejerna i min fina "aktivist" grupp i Sthlm skrev ett mail till oss alla där hon bifogade info och historia kring vad WSF är för nåt. Jag fastnade speciellt för en del av informationen som stod där som jag vill dela med er:
"World Social Forum sätter fokus på sociala frågor istället för ekonomiska. En rapport som släpptes 1999 av FN (”Human Development Report”) var en av anledningarna till att WSF började ta form. Rapporten var byggd på omfattande statistik och forskning om globaliseringens påverkan. Siffrorna som publicerades -99 visade på en orättvis fördelning i världen. Några exempel som kom fram var att: 840 miljoner människor är undernärda; de tre rikaste människornas tillgångar är större än den sammanlagda BNP:n för världens fattigaste länder med totalt 600 miljoner invånare; 1,3 miljarder människor har inte tillgång till rent vatten; inkomstklyftan mellan de rikaste och fattigaste har fördubblats sedan 1960, etc. Dessa mätningar satte igång frivillig- och gräsrotsorganisationer och samlade till det första mötet i Brasilien 5 000-20 000 aktiva. Sedan har det år för år ökat i antal. 2005 fanns det 120 000 aktiva på plats! I år spekuleras det om allt från 200 000 till 400 000 deltagare i Nairobi.
De som samlas på WSF buntas ofta ihop som medlemmar i en ”antiglobaliserings-rörelse”, men denna beskrivning är missvisande eftersom rörelsen (vad gäller den övervägande delen av grupper som ingår i den) inte protesterar mot globaliseringen som sådan, det är ju trots allt den som möjliggör denna världsomspännande rörelse. WSF är alltså inte en homogen antiglobaliserings-grupp, utan en salig blandning aktiva organisationer/människor, bl.a.: miljöaktivister, feminister, fackföreningskämpar, indianledare, ekonomiforskare, socialister, anarkister, kristna pacifister, småbönder, lantarbetare, alternativa kulturskapare m.fl. Trots sina många interna skiljelinjer, men på grund av sina gemensamma mål och gemensamma skepticism till den nyliberala ekonomiska världsordningen, kan man samlas under ett och samma tak. Om man för enkelhetens skull ska prata om en rörelse så är kanske det mest adekvata att prata om ”rörelsen för en global rättvisa”. Rörelsen har alltså ingen entydig strategi, målsättning eller utopi utan utgör en mångfald. Denna styrka av oliktänkande kan också ses som dess svaghet då rörelserna har olika medel och mål för sin verksamhet. Men trots olikheter drivs de ändå mot det gemensamma huvudsakliga målet: en rättvisare värld."
Det är sådant här som får mig att brinna!
Orättvisor - Engagemang - Hopp!
Människor som bryr sig om andra -
som vill göra en skillnad -
som vill göra livet bättre för dem som har det sämre!
Låter det inte spännande?
Och tänk att jag ska få vara med och uppleva detta!
Det är detta Gud har skapat mig till! Jag känner det i hela kroppen!
Jag måste ringa vaccinations centralen i morron bitti...
Är ni intresserade av att veta mer om årets event gå in på www.wsf2007.org
0 Comments:
Post a Comment
<< Home